Aan alleen een mobiele telefoon heb je niet genoeg. Je kunt er wel mee e-mailen, Facebooken en Twitteren, spellen mee spelen, je agenda invullen en internetten via wifi. Maar hoewel dit waarschijnlijk de meest gebruikte functies van je telefoon gaan worden is dat natuurlijk niet waar het toestel uiteindelijk voor bedoeld is. Oorspronkelijk werden mobiele telefoons ontwikkeld om overal telefonisch bereikbaar te kunnen zijn. En wil je ermee kunnen bellen, dan heb je een simkaart nodig.

Wat is een simkaart?

Een simkaart is het kleine kaartje met een chip dat je in je telefoon plaatst. Vroeger was deze zo groot als een creditcard, nu beslaat het gehele kaartje alleen nog maar de chip. Als je een telefoon abonnement afsluit, krijg je de simkaart er automatisch bij. Zonder simkaart kan je niet bellen of gebeld worden. Het vormt de schakel tussen je provider en je telefoon.

IMSI nummer

Elke simkaart heeft een uniek IMSI nummer. Via je telefoon wordt dit nummer naar je provider gestuurd. Je provider slaat het IMSI nummer vervolgens in een grote database op. Op het moment dat iemand jou probeert te bellen, wordt je mobiele nummer vergeleken met de duizenden IMSI-nummers in de database. Wordt het gekoppelde IMSI nummer gevonden, dan gaat jouw mobiele telefoon af. Want daarin bevindt zich de simkaart met hetzelfde IMSI nummer als het nummer in de database. En dat alles gebeurt in een paar luttele seconden.