Mobiele abonnementen in NL

Enige tijd geleden is het bericht de wereld in geholpen dat Nederlandse Mobiele abonnementen gemiddeld gezien erg duur blijken te zijn. Verder onderzoek wees echter uit dat mobiele abonnementen in Nederland helemaal niet zo duur blijken te zijn. Vooral omdat sim only abonnementen goedkoop blijken. Dit scheelt tot wel 20% met omringende landen. Abonnementen met telefoon blijken juist wel flink duurder te zijn dan in andere Europese landen.

Wat dieper gekeken

Dit verschil van 20 % goedkoper tot zelfs flink duurder bij andere abonnementen is wel erg groot binnen één land. Daarom is er allereerst in Nederland een kort onderzoekje gedaan. Hierbij hebben we gekeken, wat in combinatie met de populairste telefoons van het moment, de verschillen in kosten zijn tussen simonly en een mobiel abonnement met telefoon. Daarbij kunnen we, misschien enigszins kort door de bocht zeggen dat, het verschil bij populaire modellen in totale prijs over een contract van 24 maanden lager ligt bij een telefoon met abonnement. 5-10% lager zelfs. Dit verschilt toch aanzienlijk van de totale resultaten van het andere onderzoek. Dit is natuurlijk wel maar een kleine steekproef en daardoor niet helemaal representatief. Het dekt ook slechts een klein stukje van de branche, maar het geeft wel een goede indicatie.

Vergelijking met Europese landen

Vervolgens is gekeken naar de prijzen in andere Europese landen. Opnieuw is geprobeerd de voorwaarden (telefoonkeuze, tijdsvoorwaarden, abonnement) zoveel mogelijk gelijk te houden. Ook hierbij hebben we gekeken naar twee populaire smartphones; de iPhone 5s en de Samsung Galaxy S4. Hierbij bleek dat alleen in Engeland bij T-Mobile de prijzen gemiddeld gezien enigszins lager lag. In Duitsland en Frankrijk liggen de prijzen echter hoger, tot wel 10% hoger. Andere abonnementen of toestellen zijn hierbij niet onderzocht. Daarnaast zijn er slechts 3 landen gecontroleerd. Toch kan dit nog enigszins als een trend gezien worden omdat het toch om de twee meest populaire telefoonmodellen in Europa gaat. Daarnaast zijn dit de landen in Europa met het meeste inwoners en de grootste telefoonmarkt. Al met al kunnen we dus zeggen dat mobiel bellen met een abonnement echt niet zo duur is als we altijd wel niet denken. Op zich valt dit allemaal wel mee. Daarnaast blijkt dat we in tegenstelling tot veel andere Europese landen veel waar voor ons geld krijgen, meer internet, meer bellen en sms’en voor minder geld. Zo slecht hebben we het dus nog niet.